Strava a Bechtěrevova nemoc: Co se doporučuje?

Stravování vás hodně zajímá a já vás chápu. Málokterý lékař do tohohle tématu chce zabrousit, a tak si lidé musí hledat informace sami. Proto jsem si řekla, že vám světově doporučované stravování sepíšu do článku a snad odpovím na vaše dotazy.

Pojďme si nejdříve říct důležité: tento článek neslouží jako náhrada vašeho léčebného plánu, nenajdete tady přesný jídelníček ani vám neřeknu, která potravina vadí vašemu tělu. V tomto článku najdete informace české i zahraniční, vypíšu vám sem studie, tipy na odborníky přes stravu, a pak už je jen na vás, jak s informacemi naložíte. Každé tělo je jiné, každý z nás má např. jiné intolerance atd. A proto doporučuji při změně jídelníčku mít po ruce nutričního terapeuta či jiného odborníka přes stravu, udělat si testy na intolerance a tak dále.

Co jíte nejčastěji? 

Než se dostaneme k autoimunitním nemocem, pojďme si narovinu říct, že to, co jíme bezpochyby ovlivňuje náš život. Takže „jíst správně“ bychom měli všichni bez rozdílu toho, jakou nemoc máme. 

Představte si vaši ledničku a zamyslete se, co jste v posledním týdnu jedli. Kolik tam bylo zeleniny? Kolikrát jste si jídlo objednali nebo koupili v restauraci? Měli jste fastfood? 

Stručně a jasně: Co teda jíst? 

Přirozené potraviny v nejlepší kvalitě. Na tom se podle mě shodnou všichni. 

„Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary. Lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady,“ píše ve svém článku Zdravý talířPharmDr. Margit Slimáková, která se specializuje na odbornou osvětu v oblasti zdravotní prevence a výživy.

„Strava je v dnešní době ožahavé téma. Ráda bych vám řekla, ať ji neřešíte, ale bohužel nemohu, protože standard, který je v dnešní době nastavený za normu neodpovídá kvalitní stravě, kterou tělo potřebuje ke své funkci a regeneraci. Strava je důležitý aspekt k udržení dobrého zdraví a prevence mnoha chorob. První krok k zdravé stravě spočívá v tom, aby byla jídla bohatá na nutriční látky, jako jsou vitamíny, minerální látky, bílkoviny, tuky a polysacharidy,“ napsala terapeutka funkční výživy Bc. Petra Svobodová, kterou určitě znáte jako Cook Me Slow.

Přirozené potraviny jsou ty, které dříve rostly nebo žily. Myslím tím tedy například zeleninu, ovoce, zvířata, obilí, ořechy atd. A co takový chleba? Jogurt? Ano, pečivo neroste na stromě ani nežije, u jogurtu to samé, rozumím. V tomhle případě se vždy člověk snaží vybrat tu nejméně průmyslově zpracovanou variantu. Ukážeme si na příkladu

 Buď si můžete koupit kaiserku, nebo kváskový chleba. Pečivo jako pečivo, ne? No…

Kaiserka složení: pšeničná mouka, pitná voda, lněné semínko hnědé, droždí, slunečnicová semena, otruby pšeničné, lněné semínko zlaté, jedlá sůl s jódem, jedlá sůl, dextróza, řepkový olej, lepek, zahušťovadlo, E412 – guma agar, E322 – lecitiny, E472 – estery mono-a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f, cukr, E920 – L-cystein, E300 – kyselina L-askorbová, pražená sladová mouka ječná, E330-kyselina citronová, E500 uhličitany sodné. 

Kváskový chleba (např. Artic Bakehouse) složení: pšeničná bílá mouka, pšeničná celozrnná mouka, sůl, pšeničné klíčky, kvásek.

Nebo třeba BIO žitný chléb (Koláčkova pekárna) složeníchlebová žitná mouka, kvas z žitné mouky, voda, pařené žitné zrno.

Chápete, co tím myslím? Nemusíte kupovat jen bio potaviny, ale je důležité nad tím trochu přemýšlet a neházet věci do košíku hlava nehlava.

Hezký obrázek z článku Správná (zdravá) strava. 

Jak vypadá zdravá strava

U některých potravin si nemusíte být jistí, zda jsou průmyslově zpracované nebo ne. Tak tady dávám pár příkladů z hezkého článku Centra návyků aneb u kterých potravin si také dávat na složení pozor: 

  • Snídaňové cereálie 
  • Müsli a proteinové tyčinky
  • Rostlinné nápoje 
  • Některé chleby 
  • Jogurty
  • Předpřipravená jídla (omáčky atd.) 
  • Zpracované maso 
  • Margarín 

 „Zpracování pomáhá potravinám, aby byly chutnější a trvanlivější, nicméně ultra zpracované potraviny jsou nezdravé z více hledisek, než je jen obsah cukru, soli a tuku. Máme mnoho důkazů, že spotřeba ultra zpracovaných potravin lidskému zdraví neprospívá (nemluvě o výskytu cukrovky, srdečních chorob a obezitě).“

Můžete si přečíst celou studii Nutrition and health. The issue is not food, nor nutrients, so much as processing

Už víme, co kupovat. Jak ale jíst správně? 

Pojďme se ještě podívat na to, jak by měl vypadat náš talíř, respektive jaké živiny naše tělo potřebuje. 

„Pokud vás nic netrápí, tak si můžete svůj talíř sestavit dle obecných pravidel zdravého stravování: každý váš talíř by měl obsahovat kvalitní bílkovinu, tuk, aktivovaný polysacharid, zeleninu nebo ovoce. Pokud bychom tyto slova měli převést v reálný oběd, tak by vaše bílkovina mohla být kvalitní maso (preference: bio kvalita), tuk smetanový dip (preference: z A2 mléka), jako polysacharid můžete zvolit quinou, kterou přes noc namočíte a vyberete si hojnost zeleniny, například pečenou řepu, brokolici z pánve a polníčkový salát. Výše zmíněné parametry stravy, ale nebudou vhodné pro každého. Pokud trpíte autoimunitním onemocněním, tak v určitý okamžik bude nejspíš potřeba některé skupiny potravin z jídelníčku eliminovat. Ale nebojte, tyto potraviny se v dobré kvalitě po eliminaci opět vrací zpět do vašeho jídelníčku,“ píše Petra Svobodová. 

Pár inspirací, jak si jídlo poskládat na talíř: 

třeba z článku na wugi.cz.

Zdravý talíř

Nebo od Margit (můžete si ho z odkazu i stáhnout a dát třeba na lednici.) 

Zdravý talíř

A kde nakupovat nezpracované potraviny? 

Kdekoli. I v supermarketu najdete to, co neprošlo továrnou a nemá to v sobě přidaná éčka. Jen musíte více hledat, číst etikety a neházet hladově věci do košíku. Jak jsem psala na začátku, kupujte to, co někde žilo nebo rostlo a u čeho nemusíte luštit složení. 

Tip: Osobně ráda nakupuju na RohlíkuAktinu a farmářské věci na Scuku. Pokud jdu do supermarketu, většinou vybírám bio potraviny. A mléko jezdíme kupovat na nedaleký statek. 

Kdyby někoho zajímalo, své tipy přidávám na Instagram do výběru „Kde nakupuju“.

Utratíte za zdravé jídlo celou výplatu?

Často se setkávám s argumentem, že zdravá strava je extrémně drahá. No, já si to úplně nemyslím, určitě nemusí být drahá vždy. Asi jako u všeho záleží na tom, jak k věci přistoupíte. Kupovat totiž přirozené potraviny nemusí stát majlant. Pojďme si to uvést na konkrétních příkladech (příklady nejsou žádný doporučený jídelníček): 

K svačině si dáte buď: Donut s čokoládovou náplní (56 g za 16,90 Kč) a Eiskaffee ledovou kávu (500 ml za 35,90 Kč) = 52,8 Kč. Anebo si dáte jeden bio banán (180 za 11 Kč), bio řecký jogurt (130 za 24,90 Kč) a kohoutkovou vodu (0 Kč) = 35,9 Kč. 

Ano, kvalitní maso bude dražší než to, kde je výrobcům jedno, jak zvířata žila, co jedla a tak dále. Třeba kuřecí prsa z farmy rodiny Němcovy (kupuju já) stojí 339, 90 Kč za kilo. Což je o stovku víc než prsní řízky třeba od Vodňanské drůbeže, kde chtějí za kilo 249, 83 Kč. 

Ano, bio zelenina bývá dražší, ale ne vždy! Můžete vychytat slevy (hodně využívám akce a Zachraň jídlo na Rohlíku), dojít si na farmářské trhy (tam občas najdete zeleninu, která se někomu nelíbila, byla třeba trochu povadlá, divného tvaru atd.), supermarkety už také dělají různé akce, kdy je zelenina „ošklivá“, ale nezávadná. Anebo v okolí vychytejte nedaleké farmáře. Třeba bio jablka červená stojí kilo 79,90 Kč, kdežto klasika červená jablka koupíte i za 29,90 Kč. 

*Všechny ceny beru z Rohlíku, tak to berte prosím opravdu orientačně. 

Myslím si, že pokud přestanete kupovat zbytečné „jídlo“ jako jsou milka čokolády, sušenky, muffiny, supermarketový tvarohový řezy, párky v listovým těstíčku, coca-coly, fanty, sladký minerálky a místo toho do košíku hodíte okurky, baby špenát, mrkve, petržel, jablka, hrušky… určitě nebudete platit o milion navíc. Pokud chcete šetřit, nemusíte kupovat vyloženě vše v bio kvalitě, můžete se prostě podívat třeba u farmářů anebo alespoň dělat kroky, kterými se té chemie na ovoci a zelenině zbavíte (okrájet slupku, pořádně umýt…). Mimochodem doporučuju sledovat @cztrime, kde máte super rady ohledně výživy, životního stylu i doplňků – a jejich podcast je super!

Čisté a špinavé potraviny

Zdroj: Instagram @cztrime 

Tak a teď se zaměříme konkrétně a více specificky na Bechtěrevovu nemoc. Co říkají studie a odborníci? 

Strava a ankylozující spondylitida (AS) neboli Bechtěrevova nemoc

Má někdo jasné a stručné doporučení co s Béďou jíst? Asi vás trochu zklamu, je to složitější. Moc studií není a co odborník to názor. Ale to nevadí. Lepší něco než nic! Pojďme se podívat, co jsem pro vás vyštrachala.

První informace je z webu www.bechterevovanemoc.cz, kde se dočtete doporučení, že:

„V současné době existuje v celosvětovém tisku pouze několik studií zabývajících se vztahem složení stravy a axiální spondyloartritidy (axSpA) nebo ankylozující spondylitidy (AS). Vyplývá z nich, že nemocní s AS mívají většinou vyšší energetický příjem než kontrolní skupina zdravých jedinců. Někteří nemocní s AS pozorují po jistých potravinách zhoršení svého onemocnění – například pociťují vyšší intenzitu bolestí. Mezi tyto potraviny patřilo maso, sladkosti, cukr, čokoláda, citrusové plody a jablka a složení stravy s nadbytkem sacharidů. U nemocných s AS se mohou objevit potravinové alergie: byly zjištěny vyšší hladiny protilátek proti alergenům hovězího a vepřového masa a krabům.“  

Bohužel u toho ale nemají zdroj, odkud tuto informaci vzali, takže vám neřeknu, jak moc relevantní to je.

Středomořská dieta prý vede  

Další zpráva ze světa. Nejedná o studii přímo na AS, ale o spondyloartritidy (pod tímhle názvem se schovávají záněty kloubů a páteře, takže tady najdete příbuzná onemocnění jako je právě AS). Mám tu pro vás informace z roku 2023 a několik studií, které dokazují, že: 

„Zdravotní odborníci vrhli nové světlo na diety, které mohou lidem s SpA pomoct ke zdraví kostí a kloubů. 33 lékařů, registrovaných dietologů a nutričních epidemiologů přezkoumali 24 diet a vybral ty, které jsou nejlepší pro zdraví kostí a kloubů. Patří mezi ně i nutriční plány, které snižují zánět. Mezi prvními je DASH dieta a středomořská dieta (mediterranean diet). DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) byla vyvinuta pro zdraví srdce a obsahuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a libovolné bílkoviny, které obsahují draslík, vápník, hořčík a vlákninu. 

 Středomořská strava vychází ze stravování lidí např. v Itálii nebo Řecku – silně rostlinná strava, kde se klade důraz zejména na ovoce, zeleninu, fazole, ořechy, celozrnné výrobky, ryby a libovolnou drůbež. Mezi další diety patří flexitariánská dietaprotizánětlivá dieta Dr. Weila a dieta MIND. Mezi nejhůře hodnocené diety ohledně zdravých kostí a kloubů patří Atkinsova dieta, Keto dieta a SlimFast dieta.“

Co si z toho odnést? Zkuste si projít, co středomořská dieta obsahuje za potraviny a můžete se inspirovat. Nikdo neříká, že to musíte dodržovat striktně (i když to i podle studií pomáhá), ale třeba zapojíte alespoň pár jídel do svého jídelníčku a pomůžete si. Jak se píše ve studiích, zaměřila bych se na potraviny, které zánět snižují. A omezila bych ty, které ho podporují. 

Studií k revmatoidní artritidě je více

První studie říká: „U pacientů s RA je dokázáno, že potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny mají pozitivní účinky na průběh nemoci. Negativní vliv mají nezdravé stravovací návyky jako vysoká konzumace tuků a cukrů.“  

Shrnutí z několika studií dohromady: „Studie, které ukázaly středně silné důkazy pozitivních účinků na aktivitu onemocnění u RA, zahrnovaly intervence se středomořskou stravou, kořením (zázvorový prášek, skořicový prášek, šafrán), antioxidanty (kvercetin a ubichinon) a probiotiky obsahujícími Lactobacillus Casei.“ 

A tady je i nějaký příklad: „Nově se objevující literatura naznačuje, že strava hraje důležitou modulační roli u revmatoidní artritidy (RA), protože strava je environmentálním faktorem, který ovlivňuje zánět, prezentaci antigenu, antioxidační obranné mechanismy a střevní mikroflóru. Pacienti s RA se často ptají svých lékařů na to, jaké diety mají dodržovat, a i když jim jejich lékaři neradí, mnozí pacienti podstupují různé dietní intervence.

Pyramida ukazuje, že sacharidy by měly být konzumovány každý den (3 porce celozrnných, nejlépe bezlepkových) společně s ovocem a zeleninou (5 porcí, mezi nimiž je třeba upřednostňovat ovoce, bobuloviny a citrusové plody a ze zeleniny zelená listové.), lehký jogurt (125 ml), odstředěné mléko (200 ml), 1 sklenice (125 ml) vína a extra panenský olivový olej; týdně ryby (3 porce), bílé maso (3 porce), luštěniny (2 porce), vejce (2 porce), kořeněné sýry (2 porce) a červené nebo zpracované maso (jednou týdně).“

Ještě pro zajímavost:

úryvek ze studie, kde zjistili, že stravou se dá snížit výskyt ischemické choroby srdeční (nás zajímají spíš informace o zánětu): „Dietní režimy s vysokým obsahem rafinovaných škrobů, cukru a nasycených a transmastných kyselin, chudé na přírodní antioxidanty a vlákninu z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků a chudé na omega-3 mastné kyseliny mohou způsobit aktivaci vrozeného imunitního systému, s největší pravděpodobností nadměrnou produkcí prozánětlivých cytokinů spojenou se sníženou produkcí protizánětlivých cytokinů.“ Dělají se studie hlavně na kardiovaskulární problémy, nicméně se zjistilo: „U osob s vysokým kardiovaskulárním rizikem snížila středomořská strava doplněná o extra panenský olivový olej nebo ořechy výskyt závažných kardiovaskulárních příhod.“ 

Stručně a jasně: 

  • Ukazuje se, že je vhodné zařadit potraviny protizánětlivé, a naopak vyřadit potraviny, které zánět zvyšují (prozánětlivé). 
  • Pro zdraví kostí a kloubů a snížení zánětu je dle studií skvělá středomořská dieta, DASH dieta, flexitariánská dieta, protizánětlivá dieta Dr. Weila a dieta MIND. 
  • Na Bechtěrevovu nemoc a stravu jasné a průkazné studie zatím nejsou. Je plno názorů, různá doporučení a je dle mého na každém, co se svými stravovacími zvyky udělá. Nicméně je dokázané, že je důležitý dostatečný přísun vitaminu D (doporučuju k tomu i vitamin K, proč?), vápník a omega 3 mastné kyseliny. 

A kde je ten Autoimunitní protokol, který si Lindo zařadila a pomohl ti? Povíme si o tom níže – u některých stravovacích stylů nevíme, jak moc (ne)pomůžou, protože se na ně bohužel zatím žádné studie nedělaly. 

Určitě si pustťe

Video z přednášky Stravou proti zánětu: Role diety u spondyloartritid z roku 2018.

 V příštím článku bych ráda probrala podrobně různé stravovací styly a diety. 💜 Tak pozorně sledujte sociální sítě, at vám nic neuteče.

Zdroje:

https://www.health.com/condition/autoimmune-disease/autoimmune-disease-diet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/

https://dr.frej.cz

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7266686/

https://www.databazeknih.cz/knihy/stravou-proti-zanetu-357744

https://www.databazeknih.cz/knihy/zanet-skryty-zabijak-243534

https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#TOC_TITLE_HDR_15

https://www.blendea.cz/protizanetlive-potraviny/

https://www.margit.cz/zdravy-talir/

https://centrumnavyku.cz/spravna-zdrava-strava/

https://www.abc.net.au/news/2023-02-05/ultra-processed-food-how-to-know-what-is-good-for-you/101918046

https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/nutrition-and-health-the-issue-is-not-food-nor-nutrients-so-much-as-processing/0C514FC9DB264538F83D5D34A81BB10A

https://spondylitis.org/research-new/best-diets-for-bone-and-joint-health-ranked-by-experts/

https://www.drweil.com/diet-nutrition/anti-inflammatory-diet-pyramid/dr-weils-anti-inflammatory-food-pyramid/

https://www.svetplodu.cz/clanek/216/stredomorska-dieta/

https://www.institutmodernivyzivy.cz/mind-dieta/

https://www.youtube.com/watch?v=SQZbj7cAy70

https://spondylitis.org/about-spondylitis/treatment-information/diet-nutrition/

https://nass.co.uk/managing-my-as/living-with-as/your-diet/

https://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-revmatoidni-artritida/vse-o-spondylartritide-v-11-otazkach-a-odpovedich-1292

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16904534/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23432189/

https://trime.cz/blogs/news/synergicka-souhra-mezi-vitaminy-d3-a-k2

https://www.margit.cz/zdravy-talir/

https://www.wugi.cz/a/jak-jist-aby-telo-spravne-fungovalo

https://cookmeslow.cz/o-mne/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33003645/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=rheumatoid+arthritis+food